Serge Lutens je umjetnik, multi-talent, čija karijera obuhvaća modni dizajn, dizajn parfema, styling za kosu, fotografiranje i izradu filmova. Rođen je u Francuskoj 1942. godine, Lutens je započeo svoje naukovanje kao frizer u Lilleu, gdje je također počeo eksperimentirati s kozmetikom i fotografijom. Preselio se u Pariz u 1960-im godinama kako bi radio kao vizažist u časopisu Vogue. Radio je s vrhunskim fotografima i modelima tog razdoblja, a 1966. dizajner Christian Dior naručio je posao od Lutensa kako bi proizveo liniju kozmetike.

Serge Lutens je profesionalno radio kao fotograf 1970-ih, a režirao je dva kratka filma koja su prikazana na Festivalu u Cannesu.

Japanska kozmetička tvrtka Shiseido angažirala je Lutensa 1980. godine. Partnerstvo s Shiseidom bilo je obostrano uspješno, a Lutens je dizajnirao ambalažu i kozmetiku, kao i fotografiranje kasnije nagrađivanih reklama za marku. Shiseido je 1986. godine omogučio Lutensu početak u industriji mirisa u trenutku kada su i naručili miris od njega, Nombre Noir. Lutens i Shiseido udružili su se s još jednim legendarnim mirisom, 1992. Feminite du Bois. Lutens je također osmislio i konceptualizirao luksuznu marku Les Salons du Palais Royal.

Lutens je 2000. godine krenuo na vlastiti pothvat, Parfums-Beaute Serge Lutens. Lutens stvara svoje parfeme u uskoj suradnji s parfumerom Christopherom Sheldrakeom. Marka se pojavila u savršenom trenutku, kada je Internet omogućio i dostupnost e-trgovine i društveno umrežavanje, a omogućio je informacije i rasprave o ekskluzivnim i neobičnim parfemima – “kultnih” i “niche” od kojih su njegovi savršeni primjer.

Mirisi Serge Lutens napravljeni su u suradnji s perfumerima: Christopher Sheldrake, Maurice Roucel, Serge Lutens i Gilles Romey.